fbpx
Body

Ongesteld, wat gebruik jij?

cup - menstruatiecup - ongesteld, wat gebruik jij

Ongesteld, wat gebruik jij? En wat gebruiken andere mensen die je kent om het bloedverlies op te vangen? Laatst las ik ergens dat op ongesteldheid nog steeds een beetje een taboe rust. Best gek eigenlijk, toch? Helemaal als je je bedenkt dat ongeveer de helft van de mensen in Nederland ongesteld wordt. En bijna alle mensen direct of indirect ooit met ongesteldheid te maken krijgen. In deze blog lees je meer over het gebruik van een cupje. Benieuwd? Lees dan verder!


Vroeger moesten vrouwen zich tijdens hun menstratuatie behelpen met stukken oude lakens die vervolgens ook nog weer gewassen moesten worden. Lijkt me heel ongemakkelijk, elke maand weer een paar dagen zo’n dikke prop tussen je benen.


Gelukkig kun je tegenwoordig te kust en te keur als het gaat om je ongesteldheid en hoe je in die, voor veel vrouwen toch al ongemakkelijke, periode van de maand het bloedverlies op kunt vangen. Denk bijvoorbeeld aan maandverband (zelfs wasbaar en steeds opnieuw te gebruiken), tampons (ook reusable als je wilt) en speciale onderbroeken voor tijdens je ongesteldheid (en nee, dan bedoel ik niet de veelbesproken en bekeken Bridget Jones onderbroek in de film Bridget Jone’s diary ;-)). 


Voor mij was het nogal een zoektocht naar wat ik het fijnste vond om te gebruikentijdens mijn ongesteldheid. Mijn moeder gebruikte tampons, maar dat leek me in mijn jonge jaren eng, zo’n ding in mijn lijf duwen. Maar na wat jaartjes geprutst (doorlekken, geen strakke broek willen dragen, ongemakkelijk met bewegen) te hebben met maandverband zwichtte ik toch voor tampongebruik. En wat een vrijheid gaf dat zeg!


Tot een paar jaar geleden. Ik weet niet meer hoe, waar of door wie, maar ik “ontdekte” het cupje. Ook wel de menstruatiecup genoemd. Het woord cup zegt het misschien al: het is bedoeld om het bloed dat je tijdens je ongesteldheid verliest op te vangen. 

"In het begin was het wel even wennen hoor, zo'n cupje"

Ik moet wel bekennen dat ik het inbrengen van het cupje in de vagina nogal een uitdaging vond in het begin. Het cupje is van siliconen gemaakt en is flexibel. De bedoeling is dat je het op een bepaalde manier opvouwt tot ongeveer de dikte van je vinger en dan inbrengt. Dat deel ging prima! Vervolgens moet het cupje nog “uitklappen” en dat kreeg ik de eerste keren echt niet zo makkelijk voor elkaar. Pas na 4 of 5 keer inbrengen kon ik me wat meer ontspannen en werd ik er wat handiger in. Het gebruik is verder eigenlijk heel simpel: als het cupje vol zit (of na maximaal 12 uur) verwijder je het cupje, maak je het leeg en schoon en breng je het weer in. Schoonmaken is ook makkelijk, dat kan gewoon met wat warm water onder de kraan. Zelf heb ik meerdere cupjes, zodat ik tijdens mijn ongesteldheid de cupjes kan afwisselen. Het gebruikte cupje doe ik dan in kokend water om het schoon te maken. 

"Frisser, schoner en minder vaak verwisselen"


Een cupje dus, dat is wat ik gebruik. En het bevalt me heel goed! Begrijp me niet verkeerd, ik vind ongesteld zijn nog steeds geen feestje. Maar het gebruik van een cupje maakt het voor mij wel net even iets comfortabeler. Er zijn verschillende merken cups op de markt, in allerlei verschillende kleuren, vormen en formaten. En de cups zijn ontwikkeld voor allerlei verschillende situaties, bijvoorbeeld: voor veel bloedverlies, voor als je bevallen bent, voor als je een wat lager liggende baarmoedermond hebt. 


Ongesteld, wat gebruik jij? Daar zijn we benieuwd naar. En praat jij gewoon openlijk over je ongesteldheid of juist liever niet? Laat het ons weten onder deze blog!

Ongesteld, wat gebruik jij - menstruatiecup - cup

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *